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Re: IFR Operations in Class G Airspace and Part 91 Instrument Proficiency Checks 

Dear Mr. Lamb: 

This letter responds to your November 6, 2015 request for a legal interpretation regarding 
instrument flight rules (IFR) operations in Class G airspace. In your letter, you ask two 
questions: whether it is legal to fly under IFR in class G airspace without a clearance, and 
whether it is legal to fly in instrument meteorological conditions (IMC) in class G 
airspace without a clearance. You also ask a third question regarding whether a part 121 
or part 135 proficiency check satisfies instrument recent flight experience for operations 
conducted under part 91, or a flight review under pmi 61. 

With respect to your first two questions, 14 C.F .R. § 91.173 requires an IFR flight plan 
and ATC clearance in controlled airspace but is silent with respect to uncontrolled 
airspace. Per this regulation and assuming an IFR capable aircraft and pilot, it would also 
be permissible to fly in IMC without a clearance. However, § 91.13 prohibits operating 
an aircraft in a careless or reckless manner, and the NTSB has previously ruled that under 
certain conditions, "takeoff into clouds without an ATC clearance or release was 
'extremely dangerous' and in violation of section 91.13(a)."1 

You also ask whether a part 121 or part 13 5 check satisfies instrument recent flight 
experience for operations conducted under part 91. Section 61.57(e)(2) and (3) state that 
the instrument recent flight experience requirement in that section do not apply to a pilot 
in command who is employed by a part 119 certificate holder authorized to conduct 
operations under part 121 or pmi 13 5 when the pilot is engaged in a flight operation 
under that part and pmi 91 for that ce1iificate holder and meets the other requirements 
specified under those subsections. For§ 61.57(e)(2), the pilot in command must be in 
compliance with 14 C.F.R. §§ 121.435 or 121.436, and §121.439, and for§ 61.57(e)(3), 
the pilot in command must be in compliance with 14 C.F.R. §§ 135.243 and 135.247. If, 
however, the pilot is not engaged in flight operation specifically for the certificate holder, 
a pilot would have to satisfy the instrument recent flight experience requirements in 
§ 61.57(c) or (d). Regarding whether or not the part 121 or part 135 proficiency check 

1 Del Balza v. Mwphy, 1993 WL 275315, at *2 



can count for a flight review, as per§ 61.56(d)(l), a pilot proficiency check conducted by 
an approved check airman does substitute for a flight review. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your inquiry. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was 
prepared by Courtney Freeman, an attorney in the Regulations Division of the FAA's 
Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Flight Standards Service and the 
Air Traffic Organization. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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Daniel Lamb 
14801 N 82 11 d Ln 
Peoria, AZ B5381 

Office of the Chief Counsel 
800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

To wborn it may concern: 

November 6, 2015 

I would like a formal FAA letter of interpretation on IFR operations in class G airspace. 

The Scottsdale FSDO agrees with me that it is perfectly legal to be IFR/IMC in class G 
airspace. I think in an effort to clear up some confusion and misinformation between pilots, 
a formal letter of interpretation is necess;..iry to be viewed by the public. 

First, is it legal to fly by IFR rules in class G airspace without a clearance, given that class G 
is uncontrolled? 

Second, is it legal to fly in IMC in class G airspace without a clearance (assuming an IFR 
capable aircraft/pilot). 

Some pilots have been violated for IFR operations in class G airspace, not because they 
didn't have a clearance but because it was "careless and reckless". For years, it has always 
been taught that this operation was legal until an FAA inspector deemed it careless and 
reckless. 

However, if I'm doing a departure procedure (not careless or reckless) and the entire DP 
lies within class G airspace, can I go into IMC without a clearance? Personally, I would argue 
that it is legal to be in IMC in Class G without a clearance. However, 1'm not sure 1200 
would be the appropriate squawk code. 

Furthermore, there is also debate on whether a Part 121 or 135 check counts for an 
instrument proficiency check under part 91. Some people argue that it is only for currency 
under the regulations that it is being flown under (121 or 135). Does this check count for 
part 91 currency, and does this check also count for a flight review? 

Thank you, 
Daniel Lamb 


